PELATIHAN PRODUK TAHU INOVATIF UNTUK MEMBANGUN KEMANDIRIAN EKONOMI MELALUI KREATIVITAS DI DESA KALIANYAR
Keywords:
Training,, Innovative,, Independence,, Economy,, CreativityAbstract
Kalianyar Village, known as the center of the tofu manufacturing industry with 22 active tofu factories, has great economic potential. However, the products produced are mostly still in the form of traditional tofu, which does not provide added value and new business opportunities for the community. The purpose of this Community Service Program (PKM) is designed to empower mothers in the village by providing training in processing tofu into various innovative products with high economic value. This training method involves direct demonstrations, joint practice, and interactive discussions, participants are introduced to various tofu processing techniques into products such as thau donuts, tofu sticks, Kentucky tofu and tofu meatballs. This training not only focuses on the technical aspects of processing, but also on marketing strategies to increase product competitiveness in local and regional markets. The results of this activity show an increase in participants' skills in processing tofu and the emergence of initiatives to start small businesses based on tofu processing. The positive impact of this program can be seen from the opening of new business opportunities that are expected to contribute significantly to improving the economy of families and communities in Kalianyar Village.
References
Astuti, Salah Satu Warga Desa Kalianyar, Wawancara Pribadi, (Desa Kalianyar, 28 Agustus 2024).
Bastomi, M., Fitria, E. W., Setyowati, N. A., & Wahyudi, R. (2023). Pengolahan ampas tahu menjadi produk inovasi bernilai jual. Jurnal Pembelajaran Pemberdayaan Masyarakat (JP2M), 4(4).
Bastomi, Mohamad, Et Al, 2022, Peningkatan Keterampilan Produsen Tahu Berbasis Inovasi Olahan Makanan, Pembukuan Dan Pemasaran. Konferensi Nasional Pengabdian Masyarakat (KOPEMAS).
Fitriani, D. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Dan Perubahan Sosial Di Era Digital. Jurnal Sosial Masyarakat, Yogyakarta: Universitas Gadjah Mada.
Kartika Manalu, M. Pd. (Ketua) Rasyidah, M. P. (Anggota). (2019). Pelatihan Pengolahan Limbah Padat Tahu Menjadi Bahan Pangan Bagi Masyarakat Desa Jentera Kabupaten Langkat. Kluster Pengabdian Masyarakat Berbasis Program Studi.
Masruroh, U., & Kriswahyudi, Y. (2024). Diversifikasi Produk Olahan Berbahan Dasar Garam dalam Program Pemberdayaan Masyarakat PHE WMO. Eastasouth Journal of Impactive Community Services.
Mutia, S., & Qomaruddin, S. (2022). Peningkatan Pengetahuan Pemanfaatan Olahan Tahu Guna Peningkatan Ekonomi Masyarakat. ALMUJTAMAE: Jurnal Pengabdian Masyarakat.
Mutia, Santi, and S. Qomaruddin, 2022, Peningkatan Pengetahuan Pemanfaatan Olahan Tahu Guna Peningkatan Ekonomi Masyarakat. ALMUJTAMAE: Jurnal Pengabdian Masyarakat 2.1.
Nugroho, A. (2021). Perubahan Sosial Dan Pemberdayaan Ekonomi Masyarakat. Jurnal Pembangunan Sosial, Jakarta: Universitas Indonesia.
Nugroho, S.B., Adhityawan, M., Agustini, D.H. (2019). Pendampingan Pemasaran Melalui Perbaikan Kemasan Produk Makanan Ringan Pengusaha Kecil di Semarang Utara. Jurnal PATRIA, Vol. 1 | No. 1.
Prasetyo, B. (2019). Partisipasi Masyarakat Dalam Pembangunan Desa. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat, Bandung: Institut Teknologi Bandung.
Pratisti, C., Sari, N., Paramitasari, N., & Wahyuningsih, Y. (2022). Pelestarian Dan Strategi Pemasaran Produk Wisata Tahu Walik Khas Banyuwangi Dimasa Pandemi Covid 19. Jurnal Mulia.
Rahman, F., 2021, Diversifikasi Produk Tahu Untuk Peningkatan Pendapatan Produsen, Jurnal Agribisnis.
Rahmawati, S. (2022). Modal Sosial Dalam Pemberdayaan Ekonomi Komunitas. Jurnal Ekonomi & Sosial, Surabaya: Universitas Airlangga.
Sari, D. & Putra, A., 2022, Inovasi Produk Pangan Sebagai Upaya Peningkatan Nilai Tambah, Jurnal Teknologi Pangan.
Siti Nur Fadila (2024). Wawancara Dengan Wasid [Kepala Dusun Tahuan]. [Desa Kalianyar, 10 Agustus 2024].
Siti Rohmah, Salah Satu Penduduk Desa Kalianyar, Wawancara Pribadi, (Desa Kalianyar, 25 Agustus 2024)
Stj, Christiana Mayang Anggraeni, Titik Sulistyani, And Eka Rachmawati, 2021, Pemberdayaan Perempuan Melalui Pelatihan Olahan Tempe, Tahu. Abdimas Akademika 2.1.
Suharto, E. (2021). "Strategi Pengembangan Ekonomi Lokal Di Pedesaan." Jurnal Ekonomi Desa, 10(1).
Wahyudi, H., Ambarwati, D. A. S., & Paujiah, S. (2023). Pengolahan Ampas Tahu menjadi Kerupuk Kulit Tahu untuk Meningkatkan Pendapatan Pekerja Industri Tahu Di Kelurahan Way Halim Kota Bandar Lampung. BEGAWI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 ALKHIDMAH: Jurnal Pengabdian dan Kemitraan Masyarakat

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.